Majoritatea dintre voi lucreaza momentan undeva şi cativa dintre voi au schimbat deja unul sau mai multe job-uri. Unii dintre voi sunteti fericiti cu job-ul actual, altii nu prea. V-ati gandit vreodată ce va motiveaza la un job?
Voi face o lista mare cu raspunsuri posibile:
- ceea ce faci la servici (mai scrii cod, mai faci o diagrama sau scrii rapoarte)
- flexibilitatea (vii cand poti, pleci cand ai chef)
- beneficiile salariale (salariul, bonuri de masa, activitati sportive platite de firma, etc.)
- colegii (atmosfera de la lucru placuta, iesit la bere serile, mers in excursii cu ei)
- siguranta locului de munca (stii ca n-ai o grija, firma-i mare si locatia low cost; sau nu…)
- relatia buna cu seful / sefa (te intelegi bine cu el/ea sau din contra, nu va inghititi unul pe altul)
- locul unde lucrezi (cladirea, biroul, calculatorul, etc.)
- faptul ca ceea ce faci va fi folosit de multi oameni (daca e open-source sau free, cu atat mai bine)
- provocarile de la job (probleme in fiecare zi, dar seara pleci satisfacut acasa pentru ca ai mai dat de capat la o chestie)
- faptul ca inveti multe la respectivul job (ai de la cine, ai ce)
- sa poti sa te implici in proiecte de imbunatatire in firma (mai imbunatatesti niste script-uri, mai automatizezi ceva)
Daca am scapat ceva, let me know.
Ei bine, lista probabil ca difera de la unul la altul si de asemenea si prioritatile. Este cumva si normal. Din cate am mai studiat, sunt trei teorii mai cunoscute ale motivarii:
1. Teoria lui Marslow (“piramida nevoilor”)
Teoria spune ca comportamentul individului este determinat de trebuintele sale cele mai intense. Aceste trebuinte trebuie satisfacute pe rand, incepand de la cele de baza (nivelele inferioare), inainte sa li se poata raspunde celor superioare, aflat la varf: trebuintele fiziologice -> nevoia de siguranta -> nevoia de relationare -> nevoia de stima -> nevoia de autoimplinire.
Ca exemplu concret, daca abia ai terminat facultatea si te-ai angajat, ultima ta grija e sa fii cel mai cunoscut si stimat in departament: te intereseaza sa-ti iei salariul, sa stii ca nu esti dat afara in cateva luni; abia apoi te gandesti ca ti-ar place sa lucrezi cu niste colegi de gasca si cu care sa te intelegi bine.
2. Teoria lui Herzberg (Teoria factorilor de motivare si de igiena)
Potrivit lui Herzberg, individul are doua categorii de trebuinte, independente unele de altele, care ii determina comportamentul in moduri specifice: factorii motivationali (realizare personala, recunoasterea, responsabilitatea, avansarea, munca in sine) si factorii de igiena (politicile si administrarea companiei, salariul, relatiile interpersonale – cu seful de exemplu, conditiile de munca).
Factorii de igiena pot influenta masura in care un angajat s-ar putea simti nesatisfacut de munca sa. Imbunatatirea calitatii acestor factori poate neutraliza sentimentul de insatisfactie al unui angajat, fara insa a-i produce, in mod necesar, satisfactie in munca. Factorii de igiena sunt conditii necesare, dar nu si suficiente ca un angajat sa se simta satisfacut de munca sa.
In concluzie, degeaba esti laudat si recunoscut in firma ca esti un angajat model si foarte valoros daca tu in fiecare zi te ciondanesti cu seful sau si salariul nu-ti permite nici macar sa-ti platesti ratele. Sau degeaba ai salariu mare si faci chestii interesante, daca lucrezi in vreun apartament si nu stii daca peste o luna va mai exista firma.
3. Teoria asteptarilor
Teoria asteptarilor este intemeiata pe ideea ca exista o bucla de feedback creata de diversi factori legati de satisfactia in munca a individului, facandu-l sa depuna si mai mult efort, care duce la performante mai bune si apoi la mai multe recompense. Astfel, un angajat care munceste mai mult se asteapta sa fie rasplatit pentru efortul sporit si in momentul in care este laudat sau recompensat cu o promovare sau crestere salariala, va fi motivat sa munceasca mai mult.
Lasand la o parte teoriile, banuiesc ca multi dintre voi s-ar astepta ca cel mai important factor motivational sa fie salariul. Din experienta va pot spune ca o marire de salariu te motiveaza maxim 6 luni, pentru ca apoi te obisnuiesti cu noile cifre si adevaratele nemultumiri apar la suprafata. Daca nu te motiveaza nimic la job (altceva decat banii), de exemplu colegii sau ceea ce faci, vei fii tot timpul nemultumit de jobul respective si poate ar fi mai bine sa-ti cauti altul.
Cateva din definitii l-am luat din cursul de Project Management de la CODECS.
Feel free to add a comment.
No comments:
Post a Comment